Eiwitten visualiseren

Het practicum Eiwitten visualiseren gaat over eiwitten en hun vorm en functie. Eiwitten hebben vele functies in het lichaam: transport, chemische omzettingen, structuur, regulatie en communicatie. Hoe kun je aan de vorm van een eiwit zien welke functie een eiwit heeft?
Alpha-Helices en Beta-sheets zijn onderdelen van de secundaire structuur. Waterstofbruggen, ionogene bindingen en andere atoominteracties vouwen een eiwit tot een bepaalde vorm. En verschillende eiwitten samen kunnen een complex vormen.
Met behulp een klein oefeneiwit leren leerlingen omgaan met 3D-modelling software (Yasara). Vervolgens bekijken ze hoe het eiwit hemoglobine in elkaar steekt en op welke manier dit eiwit haar functie vervult. Tot slot mogen leerlingen zelf een eiwit uitkiezen om nader te bekijken en te bepalen wat voor soort eiwit dit is.

Deze lesmodule is nog niet helemaal voltooid. Meer eiwitten komen in de handleiding te staan. De voorlopige handleiding kunt u hieronder downloaden.
Al het meedenken over eiwitten die in de module moeten worden behandeld, is van harte welkom. Stuur uw ideeen en gedachten naar onderwijs@nbic.nl U kunt via de mail ook de docentenhandleiding opvragen.

 

Voorlopige handleiding